Apotheek

Zoals ik al verteld heb tijdens mijn eerste blog, werk ik in een apotheek. In de paar jaar dat ik in een apotheek werk is er zo veel veranderd. De klanten laten zich niet meer de kaas van het brood eten. De zorgverzekeringen zijn zich er steeds meer mee aan het bemoeien, harder werken om dezelfde hoeveelheid recepten en werk te verzetten met minder mensen, meer klantenbinding en er wordt meer verwacht van je.

Maar ondanks of juist door deze veranderingen vind ik het werk leuk. Mijn apotheek staat in een wijk waar aan de ene kant sociale huurwoningen staan en aan de andere kant vrijstaande woningen. Dicht bij de stad, waardoor er ook veel buitenlandse studenten komen die hier een jaartje studeren en dus de taal niet spreken en veel jonge gezinnen. Heel divers. En je maakt er iedere dag wat mee. Ik zal de er regelmatig wat over schrijven.

Gisteren kwam er een man langs met zijn vrouw. Beide flink onder de tatoeages, crocs aan en hun huispak aan. Ze waren flink met elkaar aan het discussiëren op een luid volume. Dus automatisch zette ik me al schrap klaar om de nodige woorden over me heen te krijgen. Ik vroeg of ik ze mocht helpen, ze kwamen medicijnen ophalen. Nadat ik hun de medicijnen had meegegeven gaf meneer me een mooie tandenloze glimlach en zei dat hij altijd zo vriendelijk geholpen werd door ons. Bij het weggaan zei zijn vrouw: dag vrouwke, je bent een schat! Zo blijkt maar weer dat je nooit mensen op hun uiterlijk moet beoordelen.

Laatst stond er een zenuwachtige jongen van een jaar of 21 bij me. Hij praatte heel zacht. Hij wilde graag een morningafter pil. De jongen was zo geschrokken en vroeg wat de bijwerkingen waren. Want hij wilde niet dat zijn vriendin erg ziek werd door zijn schuld. Nu zijn die morningafterpillen lang niet meer zo heftig als vroeger, dus ik heb hem wat gerust kunnen stellen en hij ging snel naar zijn vriendin terug.

Wat mij het meeste aangrijpt zijn de verhalen van vrouwen die zwanger willen worden en waarbij het niet lukt. Tegenwoordig kunnen deze medicijnen alleen nog maar in de ziekenhuisapotheek gehaald worden. Maar ik zie in mijn systeem wel dat er een zwangerschapswens is. En als ze dan eens komen voor bijvoorbeeld een antibiotica, dan springt die melding gelijk omhoog en moet ik vragen of ze zwanger zijn. Dan zie ik de bedrukte gezichten voor me en denk ik oeps, Vaak komen dan de verhalen. Ik sta dan vaak ook met kippenvel op mijn armen en de tranen in mijn ogen. Vooral omdat ik twee gezonde, stuiterende knullen thuis heb zitten.

Het laatste voorbeeldje van vandaag; een jonge vrouw komt in de apotheek, Ze zei in gebrekkig Engels: I want pill for sex. Ik verstond haar niet goed en vroeg of ze het kon herhalen. Weer zei ze: I want pill for sex. Volgens mij keek ik niet begrijpend en beetje glazig uit mijn ogen want daarna zei ze: I was unprotective. Plotseling viel het kwartje bij me, een morning after pil dus. Tja ook als apothekersassistente moet je goed zijn in je talen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *