Middagslaapje..

Vakantie!! Nou ja, ik niet , maar de kinderen wel. En wat waren ze er aan toe. Vooral de net-kleuter liep op z’n tandvlees. Hij was zo moe en was nergens meer echt voor te porren. Ik kreeg hem met moeite wakker iedere ochtend en hij hoestte en proestte. Maar hij heeft doorgezet en nu zijn ze allebei eindelijk vrij. De geen-kleuter-meer (hoe moet ik hem dan noemen?) baalt ervan dat hij 6 weken zijn vrienden en zijn vriendinnetje niet kan zien.  Dat we gewoon ook in de vakantie kunnen afspreken snapt hij nog niet helemaal geloof ik.

En wat is er nu lekkerder voor zowel mama als voor de jongens even een middagdutje te doen? Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Ze waren allebei al kapot en ze moeten allebei al zoveel, ze zijn eigenlijk gewoon op. Dus ik heb ze nar bed gebracht en warempel, ze slapen….. of in ieder geval zijn ze stil.

Dan reist bij mij het volgende taboe-onderwerp alweer in mijn hoofd naar boven. Middagslaapjes. Tot wanneer en waarom? Mijn kinderen zijn allebei kindjes die enorme behoefte hebben aan slaap. Ze slapen niet echt uit, maar door de slaap kunnen ze alles verwerken. Zij hebben hun slaap nodig om te groeien. Toen ze kleiner waren en ik ze echt op gezette tijden op bed legden, snapten mensen dan niet. Waarom kunnen ze niet een half uur later? Waarom moeten ze slapen, ze zien er niet moe uit? Moeten ze perse om bv 19.30 in bed liggen? Nu maakt het me weinig uit wat mensen daarvan vinden. Ik kijk naar mijn jongens en ik zie dat het goed voor ze is geweest. Zelfs de 6jarige leg ik nog af en toe in bed ’s middags.

Ik snap niet waarom mensen overal een mening moeten geven. Ik doe dat toch ook niet bij mensen die hun kinderen in de vakantie tot 2300 uur laten buiten spelen? Ik ga toch ook niet zeggen dat hun kinderen eruit zien alsof ze al weken niet slapem? Iedereen zal het vast naar eer en geweten doen, net als ik. Dan respecteer elkaars mening en kijk naar de kinderen.

Voor nu geniet ik heel erg van mijn rust en hun rust en straks als ze weer wakker zijn na een klein uurtje, dan springen we op de fiets naar het park, eten we een ijsje en heb ik vrolijke jongens om me heen die niet boos, moe of sjagerijnig lopen te doen omdat ze te weinig geslapen hebben.

One Comment

  1. Wendy

    Van groep3 t/m groep8 is t gewoon scholier basisonderwijs volgens mij. T/m groep4 is onderbouw. T/m groep 6 is t middenbouw en gr7 en 8 is bovenbouw.
    En wat dat slapen betreft; als ze t nodig hebben. Dan hebben ze t nodig. Die van mij mochten door de weeks, in n schoolweek , na t avond eten nooit buiten spelen en idd op tijd naar bed. Dat hadden ze gewoon nodig. Want al gingen ze om 00:00u naar bed. 6:30u waren ze standaard wakker. En bij te weinig slaap ; geirriteerd, huilerig en chagarijnig. Waar ze dan zelf vaak t meeste last v hadden. Dus gewoon om 20:00u op 1 oor. Wat voor mening anderen daar ook over hadden.
    Je doet t goed! Jij weet waar jou kinderen t meest behoeften aan hebben. Dat is t belangrijkste; dat je ze dat geeft! Xx lfs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *