Taalpurist

Ik ben een taalpurist. Misschien geen echte, omdat ik zelf nogal veel fouten maak. Vooral met leestekens. En de d en t. Ik heb vroeger toen het uitgelegd werd aan mij, iets teveel uit het raam gestaard en veel te weinig opgelet. Ik ken de regels van het kofschip, maar kijk eigenlijk gewoon naar de woorden en bedenk wat mooier staat. Maar ik probeer bewust te zijn hoe ik schrijf en praat. Helaas kom ik zelf ook veel fouten van mezelf tegen. Vaak komt het omdat ik te snel lees. Ik sla geregeld woorden over als ik een zin lees.

Het valt me vaak op, dat in het normale leven er heel veel fouten gemaakt worden, waar mijn tenen krom van trekken. Als ik mensen hiermee beledig, sorry. Niet mijn bedoeling.

Een paar voorbeelden uit de praktijk:

  1.  Puzzel. Het merendeel van Nederland spreekt dit uit als puuzel. er staat toch echt dubbel zz. En dat betekent dat de u wordt uitgesproken als u en niet uu. Dus gewoon puzzel.
  2. Mensen die ‘me’ gebruiken als ‘mijn’. Ik snap dat het makkelijker schrijven is. Maar me is geen bezittelijk voornaamwoord.
  3. Het door elkaar halen van je, jouw, u, uw. Zo moeilijk is het niet. Zelfde probleem als hierboven; bezittelijk voornaamwoord.
  4. Is en eens. Leer is parkeren, is dus fout. Tenzij Leer een achternaam is, dan is het wel goed. Eens afkorten als is, is geen goed idee.

Vooral nu ik thuis zit en dus heel veel lees en hoor om mij (ipv me) begint me dat behoorlijk te ergeren. En ik wil het gewoon kwijt. Gisteren keek ik naar expeditie Robinson en ze moesten een puzzel oplossen met een touw. Ik denk dat 90% van de deelnemers puuzel zei. Als ik met mijn zoontje meeloop naar zijn klas en de juf vertelt dat ze een puuzel mogen maken, dan moet ik mijn mond echt dichthouden. Zelfs in mijn directe omgeving hoor ik zo vaak het woordje puuzel. Hoe kan dat toch?

Ik besef dat ik nu echt teveel vrije tijd heb en dat het tijd word dat ik toch echt weer hele dagen aan het werk ga. Misschien moet ik zelf toch ook een cursus Nederlands gaan volgen, want mijn Nederlands is ook niet echt fantastisch. Helemaal omdat ik blogs, columns en stukjes schrijf. Dan wordt er wel enige kennis van de Nederlandse taal verwacht van je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *