Wat als straffen niet meer werkt?

Wat als straffen niet meer werkt? Wat moet je dan doen?

Ik heb nu een punt bereikt bij mijn bijna 6 jarige, dat straffen niet meer echt werkt. Hij kijkt me aan met een grijns, probeert zijn lachen in te houden, hoort zijn straf aan en vervolgens zegt hij iets in de trant van: “ach, je bent straks toch weg, dan vraag ik het wel aan papa” Of, “ik heb straks toch een kinderfeestje, dus dat maakt toch niet uit” Of dat ben je toch weer zo vergeten”

Zo heeft hij er nogal een handje ervan, dat als hij wakker wordt, hij me meteen gaat roepen en niet gewoon 1 keer maar 8 keer achter elkaar. Als ik niet reageer, dan nog maar wat harder. Reageer ik nog steeds niet, dan gaat hij er nog wat bij klappen en zingen. Dan word ik uiteindelijk wakker en dan hoor ik hem. Vervolgens loop ik naar hem toe, vertel op vriendelijke wijze dat het veel te vroeg is en dat hij zich moet omdraaien en proberen verder te slapen. Nog voor ik weer terug in mijn bed ben, begint hij al weer. Meestal is het zoiets als, ik moet naar de wc, ik heb honger, het is licht, mijn ogen zijn klaar met slapen, ik moet iets belangrijks vertellen. Dan vertel ik nogmaals dat hij stil moet zijn omdat iedereen nog slaapt. Ik ga weer terug en probeer, tegen beter weten in, om weer in slaap te vallen. Maar vaak is het dan al weer tijd om op te staan of is er al zo veel kabaal gemaakt dat zijn broertje ook wakker is geworden. En hoe vaak ik ook van te voren verteld heb hoe ik het dan wil hebben. (omdraaien, proberen verder te slapen, wachten totdat ik je kom halen, ga alvast wat lezen, ga alvast wat kleuren, zolang je maar stil bent), het werkt allemaal niet. Uiteindelijk radeloos er een gigantische zware straf op gezet, een week lang geen tablet. Maar de volgende morgen is het weer raak. Vanaf 6 uur wakker en niet stil.

Toen bedacht om hem de klok aan te leren. Hij kent tenslotte de cijfers en als ik nu een digitaal klokje koop, dan heeft hij geen last van het geluid en kan hij zien wanneer er een 8 of een 7 inzit. Maar hij doet net alsof hij het niet weet. Gaat dan de 6 en de 9 door elkaar halen, Als het 06:08 is, dan roept hij ja, de 8 zit erin. Terwijl ik uitgelegd heb dat het het tweede cijfer moet zijn.

Zou het de leeftijd zijn, zou het allemaal niet duidelijk genoeg zijn. ben ik soms niet duidelijk, ben ik soms te streng, snapt hij me niet? Ik wil graag weten en begrijpen waarom hij dan niet luistert. Dus als er iemand tips heeft, laat het me dan weten.

One Comment

  1. Evelyn

    Het is heel normaal dat kinderen actief zijn als ze wakker worden…ook al zegt men 10.000 keer dat ze zachter moeten zijn. Wij hebben rolluiken en zeggen tegen Bryan dat hij mag opstaan als het licht is….doodeweeks sluiten wij de rolluiken niet helemaal in het weekeinde wel. Als hij wakker is komt ie Bij ons kijken of wij al wakker zijn…slapen wij nig dan kruipt hij zijn bed weer in of hij speelt zachtjes en komt later nog eens kijken. Als we wakker zijn dan komt hij bij ons liggen en knuffelen en praten wij nog…doordeweeks kleine 20 min en in het weekend langer omdat we dan meer tijd hebben. Aan sommige dagen maakt hij ons ook wakker vooral als hij al honger heeft…dat kan soms ook al om half 7 of zo zijn….. Straffen doen wij hem niet smorgens omdat kids nou eenmaal uitgeslapen en aktief zijn 🙂 …. klok lezen kunnen heel veel kinderen op die leeftijd nog niet…geen probleem 🙂 ….. En straffen die een week of zo duren zijn niet echt straffen waar kinderen van die leeftijd mee om kunnen gaan. Ik zou eerder straffen geven die op dezelfde dag betrekking hebbe dan op de hele week. Soms kruipt ons ook dat bloed onder de nagels en straffen wij Bryan….gaat een van zijn lieflingsboeken boven op de kast liggen, geen sleedjes rijden die dag etc. Merkt hij dan dat hij iets fout deed krijgt hij de kans on zijn fout goed te maken. En zo verdient hij zich dan ook zijn boek terug of gaan we alsnig sleedjes rijden…. Dit werkt bij Bryan ontzettend goed en hebben we ook snel vrede in huis. 🙂 maar ieder kind is anders….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *